Skip to main content
Veranda Kampenhout

Alles over veranda's

Of je het nu een “veranda” noemt of eerder “uitbouw”, “leefveranda”, “oranjerie” of “tuinkamer”, de nieuwe leefruimte gaat vanaf nu een prominente plaats innemen en naar alle waarschijnlijkheid dé belangrijkste ruimte worden in uw woning.
Een reden te meer om hier even bij stil te staan en bedachtzaam te werk te gaan. Mogelijk ontstaan er vele vragen waar onze adviseurs graag antwoord op geven. Waar moet ik rekening mee houden? Heb ik een bouwvergunning nodig? Wat is EPB-verslaggeving? Welke materialen kies ik?

Om het overzichtelijk te houden beantwoorden we de meest gestelde vragen hieronder. Toch geen antwoord gevonden op je vraag?

Contacteer onsDownload onze brochure

Welke functie krijgt de veranda of aanbouw?

De eerste vraag die gesteld moet worden is welke functie de extra ruimte krijgt. Wil je hem bv gebruiken als extra werkruimte of zoek je een woonruimte om in te relaxen. De oriëntatie is van groot belang, dit beïnvloedt de verdere keuze van materialen zoals glas en isolatie.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Het uitbreiden van een woning is nooit vrijgesteld van vergunning. In bepaalde gevallen kan een vergunning worden vervangen door de meldingsplicht. We lichten hieronder de 3 mogelijkheden toe. Een leefveranda bevindt zich echter in een zone van de wetgeving waarbij men interpretaties kan maken. Is een veranda met plat dak nog steeds een veranda? Of wordt dit aanzien als een nieuw gebouw of verbouwing?

Door de wisselende regelgeving en plaatselijke richtlijnen is het steeds aan te raden u hierover te informeren bij uw lokale overheid!

Vrijstelling van vergunning of meldingsplicht

Voor enkele specifieke werken aan uw woning (oa. Garage, tuinhuis, vijver, terras, …) is geen vergunning en geen melding nodig. Deze vrijstelling geldt slechts onder een aantal strikte voorwaarden! Bovendien kunnen provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen voor vrijgestelde ingrepen een meldingsplicht opleggen. Informeer dus steeds bij uw gemeente.

Meldingsplicht

Voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning waaronder ook een veranda wordt de vergunningsplicht onder voorwaarden vervangen door een meldingsplicht.   Er geldt een maximum van 40 vierkante meter aangebouwde bijgebouwen per woning.   U moet er hierbij rekening mee houden dat de oppervlakte van eerdere kleine bouwwerken (zoals tuinhuis, serre, garage, afdak, …) meetelt in de totaalberekening van die 40 vierkante meter.

Melding geldt slechts onder een aantal voorwaarden: max.40m2, niet hoger dan 4 meter, de functie van de woning en het aantal woongelegenheden mag niet wijzigen, voldoen aan alle stedenbouwkundige voorschriften inzake perceelsgrenzen, bouwdiepte, ….

Helaas kunnen provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen alsnog een vergunningsplicht invoeren. Bij uw lokale overheid informeren blijft dus een must!

Link: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/melding-stedenbouwkundige-handelingen-en-exploitatie-van-ingedeelde-inrichting-of-activiteit

Omgevingsvergunning

Voor alle andere gevallen zal er dus steeds een “bouwvergunning” of omgevingsvergunning nodig zijn.

Link: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/aanvraag-omgevingsvergunning

Heb ik een architect nodig?

Voor een veranda, pergola of overdekt terras, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m, geldt een vrijstelling voor de medewerking van een architect. Dit op voorwaarde dat ze geen constructieprobleem of wijziging van de stabiliteit van het gebouw met zich meebrengen.

In alle andere gevallen is de medewerking van een architect verplicht.   Dit geldt niet alleen voor vergunning maar ook voor meldingen! Indien bij een melding constructieve ingrepen aan de woning gebeuren (zoals het maken van openingen in gevels of draagmuren) dient steeds een architect betrokken zijn bij de opstelling van het meldingsdossier.

Opgelet: Afhankelijk van het ontwerp kan uw lokale overheid ook oordelen dat men niet langer spreekt over een ‘veranda’ maar over een gebouw. In zulk geval wijzigt er constructief iets aan uw woning en is de medewerking van een architect steeds verplicht.

Meer info: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/heeft-u-een-architect-nodig

Wat is EPB-verslaggeving?

Van zodra een gebouw geklimatiseerd wordt (verwarmd of gekoeld) en er een melding of omgevingsvergunning is gedaan, is de EPB-plicht van toepassing.

De normen of EPB-eisen gaan over verschillende vlakken zoals thermische isolatie, binnenklimaat (ventilatie, oververhitting), technische installaties en ingrijpende energetische renovatie.

De EPB-aangifteplichtige kan een boete krijgen als er niet voldaan is aan één of meer EPB-eisen. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete.

De EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor een correcte rapportering van de reële uitvoering en treedt onafhankelijk op. Het is de bouwheer die een EPB-verslaggever dient aan te stellen, niet de aannemer.

Wat is een veiligheidscoördinator?

Om het risico op arbeidsongevallen in de bouwsector te verminderen moeten veiligheidscoördinatoren aangesteld worden zodra tenminste twee aannemers werken uitvoeren op een zelfde werf (zelfs al komen deze aannemers nooit gelijktijdig op de bouwplaats).   Dit geldt zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de verwezenlijking-fase van de werken. Het is de hoofdaannemer of de architect die de veiligheidscoördinator dient aan te stellen bij kleine werven.   De kosten hiervan kunnen aan de bouwheer worden doorgerekend op de factuur.

Link: http://www.werk.belgie.be/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=3826

Welke garantie geniet ik op mijn veranda?

Veranda’s Janssens is aangesloten bij de Nationale Federatie van Veranda Constructeurs (NFVC). Zij verlenen vanuit deze overkoepelende organisatie het NFVC-garantiebewijs.
Link: http://www.nfvc-fncv.be/documenten/nfvc-garantiebewijs-nl.pdf

U geniet bijkomend volgende fabrieksgaranties:

– 10 jaar op kwaliteit en legering van het aluminium

– 10 jaar op het lakwerk/poedercoating in geval van onthechting, peeling, afbladeren, corrosie, krijten, verkleuring en verlies van glans waarin de vooraf vastgestelde toleranties   overschreden worden volgens de specificaties van Qualicoat of Qualinod

– 10 jaar op hechting en spanning van beglazingsrubbers

– 10 jaar op productiefouten in het glas

– 5 jaar op PVC-onderdelen en hun UV-bestendigheid

– 1 jaar op bewegende delen en beslag

 

Valt buiten garantie:

– niet-inachtneming van installatie- en bedieningsvoorschriften

– ander dan het voorziene ‘normale’ gebruik

– gebrek aan onderhoud

– normale slijtage;

– op vraag van de klant gebruikte materialen respectievelijk zaken

 

Volgende zaken zijn inherent aan het product en variëren per situatie, omgeving en gebruik:

– condensatie op glas of op profielen

– tocht aan deuren, ramen of kieren

 

Links naar kwaliteitseisen en adviezen: http://www.nfvc-fncv.be/documenten/NFVC_kwaliteitseisen_en_adviezen-2017.pdf

Welke materialen kies ik best voor mijn veranda?

Aluminium is een licht en duurzaam materiaal dat bovendien milieuvriendelijk is (kan eindeloos gerecycleerd worden). Het is sterk waardoor smalle profielen kunnen gemaakt worden en door de ontwikkelingen van de laatste jaren een volwaardig thermisch materiaal dat bij uitstek geschikt is voor schrijnwerk en veranda’s. Bovendien kan het niet roesten en vergt het een minimum aan onderhoud.

In de wanden van een veranda wordt er bij voorkeur hoogrendementsbeglazing gebruikt. Die laat de warmte van lage zonnestralen in de lente en herfst door en brengt een aangename warmte in uw veranda. Voor dakbeglazing gaan we vooral letten op de zonwerende eigenschappen van het glas. Zo wordt het niet te warm bij een hoge zonnestand. De laatste jaren gaat er een trend van dubbel glas naar triple (3-dubbel) glas wat een wezenlijk verschil geeft in isolatie.
Sinds enkele jaren is het ook verplicht (volgens de NBN S23-002-norm) om alle beglazingen die lager dan 90 cm komen, te voorzien van gelaagd glas (doorvalrisico)!!

Is een fundering noodzakelijk?

Net als voor een traditionele verbouwing is een fundering noodzakelijk. Funderingen dienen steeds tot op vaste, vorstvrije grond voorzien te worden.

Contacteer ons voor meer informatie