Skip to main content

Wanneer u overweegt om een veranda aan uw woning toe te voegen, is het belangrijk om te weten of u daar een vergunning voor nodig heeft of niet. Wij geven u graag meer info over de belangrijkste regels hierrond.

2 mogelijkheden voor veranda’s: meldingsplicht of stedenbouwkundige vergunning

In de meeste Vlaamse gemeenten volstaat een melding voor een tuinkamer die voldoet aan de volgende voorwaarden.

De tuinkamer …

  • … heeft een maximale oppervlakte van 40 m².
  • … is niet hoger dan 4 meter, gemeten vanaf de grond.
  • … is aangebouwd aan uw woning en grenst met minstens één zijde aan de woning.
  • … wijzigt de hoofdfunctie van de woning niet (bijvoorbeeld geen woonfunctie).
  • … respecteert de rooilijn en de inplantingvoorschriften van uw gemeente.

Voldoen de plannen van uw veranda niet aan deze voorwaarden? Dan is het verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Het verschil tussen melding en vergunningsaanvraag

Wanneer u uw project enkel moet melden bij de gemeente, hoeft u geen volledige aanvraag in te dienen en zijn er dus geen complexe documenten of plannen nodig. Na 30 dagen krijgt u meestal bericht dat de werken mogen starten.

Bij een vergunningsaanvraag is het wél nodig om een uitgebreid dossier in te dienen met zaken zoals technische tekeningen, stabiliteitsstudie … Dit proces duurt ook langer. Binnen de 30 dagen krijgt u bericht over de volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvraag en verneemt u of een openbaar onderzoek moet plaatsvinden. Indien er geen onderzoek moet gebeuren, mag u een beslissing verwachten binnen de 3 maanden, anders is het pas na 6 maanden.

Vergunning voor uw veranda nodig? Zo vraagt u die aan!

Zowel de meldingsplicht als de vergunningsaanvraag dient u online in bij het Omgevingsloket. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met uw gemeente om te informeren naar de exacte regels en voorschriften die gelden voor tuinkamers in uw regio. Zo bent u zeker dat u voldoet aan alle wettelijke vereisten. Soms is de medewerking van een architect verreist, helaas is hier geen sluitende regel voor en kan de gemeente extra voorwaarden opleggen.

Veranda’s Janssens ontzorgt u volledig

Is het nog niet helemaal duidelijk of er voor uw droomproject een melding volstaat of toch een vergunning nodig is? Geen zorgen! Bij Veranda’s Janssens ontwerpen en plaatsen we alles volgens uw wens en voorzien we u van alle nodige info. Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen

Ook uw woondroom realiseren? Breng een bezoek aan onze showroom en wij helpen u graag verder.

Maak hier uw afspraak